Tekst objavljen: 13.07.2015 13:20        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju juna 10,29 milijardi evra, u odnosu na 10,55 milijardi evra prethodnog meseca, a taj iznos obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 293 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS u padu za 260 miliona

Veći devizni prilivi u toku juna, kako je saopšteno danas iz NBS, ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 83,8 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 73,8 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza Srbije prema inokreditorima u iznosu od 116,4 miliona evra i na ime stare devizne štednje u iznosu od 108,4 miliona evra.

Ostali veći odlivi su bili za isplate dospelih državnih obveznica denominovanih u evrima u iznosu od 75,0 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 22,4 miliona evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 22,1 milion evra na ime iskorišćeni sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve na kraju juna iznosile su 8,12 milijardi evra.

Junski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 731,1 milion evra i bio je za 128,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,435 milijardi evra.

Dinar je krajem juna bio na gotovo nepromenjenom nivou prema evru u odnosu na kraj maja, a NBS je u junu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs međubankarsko devizno tržište devizne rezerve devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana