Tekst objavljen: 11.01.2016 14:24        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile su 10,37 milijardi evra, saopštila je centralna banka. Time se, kako piše u saopštenju NBS, obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 251 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS u decembru 10,37 milijardi evra

Devizne rezerve NBS na tom nivou su za 369,5 miliona evra manje u odnosu na prošli mesec, dok je posmatrano u odnosu na isti mesec 2014. to više za 469,3 miliona evra.

Veći devizni prilivi u decembru, kako piše, ostvareni su po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 86,1 milion evra, izdvajanja devizne obavezne rezerve u neto iznosu od 82,5 miliona evra, donacija u iznosu od 41,3 miliona evra i prodaje državnih hartija od vrednosti u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 33,7 miliona evra.
Ostali prilivi iznosili su 50,5 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi u decembru realizovani su po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu i izmirivanja obaveza države prema inokreditorima u ukupnom iznosu od 420 miliona evra.

Odlivi su realizovani i po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, stare devizne štednje i otplate duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 63,2 miliona evra.
Ostali odlivi iznosili su 13,9 miliona evra neto.

Neto devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 8,42 milijarde evra, navode iz NBS, dodajući da rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF u okviru aranžmana zaključenog 2009.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je milijardu evra i bio je za 454,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

Zaključno sa 31. decembrom 2015. u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8,07 milijardi.
Dinar je u decembru nominalno slabio prema evru za 0,3 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 300 miliona kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
m1 masa devizne rezerve nbs devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana