Tekst objavljen: 11.02.2015 13:43        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju januara 10,049 milijardi evra, što je za 142 miliona više nego u decembru prošle godine, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 304 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS porasle 142 miliona na 10 mld evra

Najveći devizni priliv u januaru ostvaren je po osnovu prodaje na domaćem finansijskom tržištu hartija od vrednosti Republike Srbije, denominovanih u evrima, u iznosu od 152,7 miliona evra, saopštila je danas NBS.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 116,2 miliona evra i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 87,4 miliona evra, što je pretežno rezultat izmene regulative kojom je smanjena stopa devizne obavezne rezerve i istovremeno povećan deo devizne obavezne rezerve koji se izdvaja u dinarima.

Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Srbije prema inokreditorima u iznosu od 40,6 miliona evra i otplate duga prema MMF-u u iznosu od 31,0 milion evra po osnovu stand-by aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju januara 7,90 milijardi evra.

Januarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 721,6 miliona evra i bio je za 512,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu.

U posmatranom mesecu, dinar je nominalno deprecirao u odnosu na evro za 2,1 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 90 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa, navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Siniša Živković 11.02.2015 14:46

    Možda nije u redu da komentarišem nešto za šta sam laik, ali mi ipak nije jasno: NBS je negativan kurs dinara spašavala prodajom deviza, kako to da su devizne rezevre porasle kada je dosta deviza prodato? Od kog novca su devizne rezerve porasle? Pa hartije os vrednosti nisu besplatne, zbog čega se one ne uvršćuju u konačan obračun? Napokon, uopšte mi nije jasno kako devizne rezerve mogu da rastu ukoliko nam je izvoz sve manji? Molio bih nekog upućenog da mi na ova pitanja odgovori.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana