Tekst objavljen: 11.07.2014 14:48        


Devizne rezerve NBS su na kraju juna iznosile 10,1 milijardu evra, što je za oko 240 miliona evra manje nego na kraju maja, saopštila je Narodna banka. Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 295 odsto i pokrivenost od oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve Narodna banke manje za 240 miliona evra

Veći devizni priliv u junu bili su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 263,4 miliona evra.

Kako je saopšteno, veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 221,3 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 132,5 miliona evra, dok su obaveze prema inokreditorima izmirene u iznosu od 91 milion evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju juna iznosile su 7,2 milijarde evra.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosila 395,2 miliona evra i bila je za 81,2 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. Za prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,5 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno oslabio prema evru za 0,1 odsto, a NBS je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 40 miliona evra kako bi smanjenjila prekomerne kratkoročne promene deviznog kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve državne rezerve rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana