Tekst objavljen: 03.04.2017 12:26        


Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da će biti potrebni "značajniji zahvati" u pogledu smanjenja duga njegovoj zemlji da bi Atina finalizovala dugo odlagani sporazum sa međunarodnim kreditorima. 

Cipras: Sporazum s kreditorima zavisi od smanjenja duga

"Do zaključivanja sporazuma i izglasavanja mera (koje traže Evropska unija i Međunarodni monetarni fond) će doći... pod uslovom da u međuvremenu bude značajnjih zahvata u pogledu (smanjenja) duga", rekao je Cipras u intervjuu grčkom dnevnom listu Etnos objavljenom danas, prenosi agencij AFP.

Pregovori između Atine i njenih kreditora - evrozone i MMF, otežu se mesecima zbog neslaganja u pogledu ublažavanja grčkog duga i budžetskih ciljeva te zemlje.

Među merama koje navodno zahtevaju grčki poverioci su dodatno rezanje penzija, spuštanje osnovice prihoda oslobađenih poreza, i dalja deregulacija energetskog i tržišta rada.

Kreditori takođe traže prodaju velikog dela državne energetske kompanije, koja je najveći grčki provajder električne energije i skoro monopolista na tržištu, zarad povećanja konkurencije u tom sektoru.

Zastoj u pregovorima je ukočio isplatu najnovije tranše iz 86 milijardi evra vrednog spasilačkog paketa pomoći Grčkoj, dogovorenog 2015. godine, a koja je zemlji potrebna za otplatu duga koji dospeva u julu, podseća francuska agencija.

"Narednih dana ćemo imati nova dešavanja. U završnoj smo fazi", rekao je danas portparpol vlade Dimitrios Papadopulos za grčku tv stanicu Saki.

Frans pres dodaje da grčka vladajuća koalicija, koju predvodi levica, ima 153 poslanička mandata u parlamentu koji broji 300 mesta, i ocenjuje da će Ciprasu biti teško da progura još jedan paket oštrih mera štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka dogovor Grčke i MMF MMF javni dug grčke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana