Tekst objavljen: 24.03.2017 12:27        


Cene nafte su na putu da završe nedelju sa gubitkom, u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri pripremaju za sastanak na kom će razmotriti efekte smanjenja proizvodnje, dok skok zaliha u SAD signalizira da pomenuta mera još ne daje rezultate, izveštava "Blumberg". 

Cene nafte na putu da završe nedelju sa gubitkom

Cena naftnih fjučersa za isporuku u maju porasla je danas za 0,7 odsto u NJujorku, čime je nedeljni gubitak smanjen na 1,5 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju trgovana je po ceni od 48,04 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, što je skok od 34 centa u odnosu na juče, dok je severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju poskupela za 33 centa na 50,89 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Proizvodnja nafte u SAD je, zajedno sa zalihama, nastavila da raste prošle nedelje, petu sedmicu zaredom, na 9,13 miliona barela dnevno, prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Zalihe su porasle za 4,95 miliona na 533,1 milion barela u nedelji zaključno sa 17. martom, što je najveći nedeljni nivo otkako je EIA 1982. godine počela sa praćenjem tih podataka.

Zvaničnici OPEK-a se ovog vikenda sastaju u Kuvajtu kako bi razgovarali o napretku u rezanju proizvodnje nafte, koje je deo napora za smanjenje prekomerne globalne ponude.

Cena američke "lake" nafte je ovog meseca pala ispod 50 dolara za barel, prvi put u ovoj godini, pošto su rekordne zalihe i skok proizvodnje u SAD povećali pritisak na OPEK-ovo rezanje proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana