Tekst objavljen: 02.04.2017 14:32        


Cena zlata je u ponedeljak porasla na najviši nivo u mesec dana, podstaknuta padom vrednosti američkog dolara i globalnih akcija nakon neuspelog pokušaja reforme zdravstvenog sistema u SAD.

Cena zlata na najvišem nivou u mesec dana

Zlatom se u popodnevnim satima trguje po ceni oko 1.255 dolara za uncu, što je 1,0% viša cena nego u petak, i najviša od kraja februara.

Nakon što su Republikanci, zbog nedovoljnog broja glasova, povukli iz procedure predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je trebao da zamenitzv. Obamacare-a, povećale su se sumnje u vezi sa ispunjenjem i Trampovih obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Upravo su ta obećanja podsticala rast cena dolara i akcija nakon pobede Trampa na američkim predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

Nakon ovog prvog velikog Trampovog zakonodavnog poraza, investitori strahuju da bi i drugi njegovi planovi mogli doživeti sličnu sudbinu u Kongresu.

U međuvremenu, američki dolar je u korpi valuta pao na najniži nivo u poslednjih pet meseci, dok glavni berzanski indeksi na svetskim tržištima beleže negativna kretanja.

Dolarov indeks, mera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svetu, oslabio je 0,9%, na 98,74 poena, što je najniži nivo od 11. novembra prošle godine.Maksimalnu 14-godišnju vrednost, 104,00 poena dolarov indeks je zabeležio početkom januara.

Slabiji dolar čini zlato, kao i svu drugu robu koja se obračunava u dolarima, jeftinijim za inostrane kupce što povećava tražnju, i cenu zlata.

Ostali plemeniti metali danas beleže različita kretanja. Dok su cene srebra i platine porasle za 1,6%, odnosno 0,7 odsto, cena paladijuma je pala 0,9 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlato na berzi investicije u zlato cena zlata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana