Tekst objavljen: 01.09.2016 14:33        


Regionalna privredna komora Kragujevac donela je odluku o pripajanju jedinstvenom komorskom sistemu, a predsednik PKS Marko Čadež je kao najbolji primer koristi jedinstvenog sistema naveo novoosnovanu agenciju ''Brzi trčko'' dvojice 19.godišnjaka, koja se bavi kućnom dostavom.

Čadež: Povezati mlade kompanije sa izgrađenim sistemom

''Komora služi da povezuje nove, mlade kompanije sa izgradjenim sistema'', poručio je Čadež, navodeći da je pre mesec dana u Kragujevcu osnovan Centar malog biznisa PKS u kome budući preduzetnici ili oni koji su već krenuli u privatni biznis, mogu da pribave pravne i finansijske informacije i dobiju podršku u poslovanju.

On je naveo je da to prvi centar van Beograda, da se već veliki broj korisnika obratio Centru i da su neophodnu pomoć dobili i mladići iz ''Brzog trčka''.

Predsednik PKS je pozvao Kragujevčane da pomognu dvojici mladića Marku Glišoviću i Stevan Stevanoviću koristeći njihove usluge, jer se radi o mladim ljudima koji su rešili da preuzmu odgovornost i uzmu život u svoje ruke, što treba pozdraviti.

''Naš posao je da budemo platforma za pružanje usluga i servis privredi. Jedni bez drugih ne možemo. Mi iz Beograda ne vidimo privredu u regionu onako kako treba i ne znamo svakodnevne probleme, zato su regionalne komore tu da pružaju prvi servis'', objasnio je Čadež.

On je rekao da je uloga komore da pomogne privrednicima i preduzetnicima da savladaju svakodnevne probleme.

"Da zajedno sa njima utičemo da se otklone prepeke i stvore što podsticajniji uslovi za poslovanje, da podržimo dobre preduzetničke ideje i početnike u biznisu da rastu i da se razvijaju", kazao je predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, najveći napredak od donošenja novog zakona o komorskog sistemu postignut je u unapredjenjenju svakodnevne komunikacije i dijaloga sa vladom i državnim institucijama u rešavanju problema sa kojima se privrednici suočavaju.

"Ni jedan zakon koji se tiče privrede u Srbiji se viĆe ne moĆe biti doneti bez miĆljenja privrednika", rekao je Čadež i dodao da je sledeĆi krupan korak integracija regionalnih komora u jedinstveni sistem, koja je već počela.

Ccadež kaže da je cilj da se usluge i javna ovlaĆĆenja spuste u regionalne komore koje Će postati prva vrata za privrednike.

"Umesto da dolaze u Beograd po uslugu ili dokument, poslove će završavati u regionalnoj komori ili iz svoje kancelarije elektronskim putem", objasnio je ĆadeĆ.

On je najavio i da će za nedelju dana Privredna komora Srbije privrednicima i preduzetnicima omoguĆiti oko 20 elektronskih servisa u sklopu projekta digitalizacije svojih usluga i digitalizacije privrede Srbije.
Za te usluge, najavljuje Čadež, privrednici će ubuduće plaćati radikalno manju članarinu.

Podsećajuć da od 1. januara naredne godine stupa na snagu obavezno članstvo, on je istakao da se na predlogu već radi, ali da će konačnu odluku o visini članarine doneti sami privrednici i podsetio da će se članarina plaćati na jednom mestu.

Kako je istakao, cilj je da od članarine Komora ubira samo 20 odsto prihoda, a da ostatak prihoduje pružanjem usluga na tržištu.

Predsednik RPK Kragujevac Predrag Lučić rekao je da je današnja odluka prvi značajan korak ka daljoj integraciji u jedinstveni komorski sistem Srbije.

''Nov zakon o privrednim komorama je stvorio osnov za jedinstven komorski sistem i zaista su prednosti velike'', istakao je Lučić.

Kada su u pitanju prednosti na teritoriji Šumadije, on je naveo da će upravo zahvaljujući jedinstvenom komorskom sistemu biti u prilici da u regionalnoj privredi Kragujevac ima čitav niz novih usluga koje do sada nije uspeo iz kadrovskih i drugih razloga da ponudi firmama.

Direktor Zastave Impro Branko Veljović kaže da je za privrednike jedinstven komorski sistem značajan zbog dobijanja operativnije, brže i efikasnije komore.

"Ne živimo u nadi nego znamo da je predviđeno da ćemo sva ona dokumenta koja su nekad bila diskreciono pravo republičke komore - saglasnost na uvoz, davanje potvrda, moći da uzimamo u Kragujevcu bez odlaska u Beograd", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS Čadež Privredna komora Srbije kragujevac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana