Tekst objavljen: 24.02.2017 13:30        


LONDON, 24. februara (Tanjug) - Britanska banka Rojal benk ov Skotland (RBS) uknjižila je neto gubitak od 6,95 milijardi funti (8,2 milijarde evra) u 2016. godini zbog parničnih troškova i izdataka povezanih sa restrukturiranjem poslovanja. To je deveta godina zaredom da RBS beleži godišnji gubitak, koji je prošle godine iznosio 1,98 milijardi funti, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Britanska banka RBS devetu godinu zaredom u gubitku

Takav gubitak je, kako je saopšteno, posledica parničnih troškova od gotovo 5,9 milijardi funti, zbog uloge koju je ta banka imala u prodaji rizičnih hipotekarnih kredita u SAD koji su prouzrokovali krizu 2008. godine.
Banka RBS, koja je posle finansijske krize 2008. dobila paket pomoći od vlade u Londonu, imala je troškove od 2,1 milijarde funti zbog restrukturiranja poslovanja.

"Troškovi su očigledan podsetnik onoga šta se dešava kada stvari krenu loše i izgubite fokus na klijente", navodi se u saopštenju generalnog direktora RBS-a Rosa Mekivana.

On je proteklih godina bio zadužen za veliko reorganizovanje poslovanja, zbog čega je smanjio aktivnosti banke u oblasti investicionog bankarstva i ukinuo na hiljade radnih mesta.

Banka RBS je, takođe, saopštila da će srezati operativne troškove za dodatne dve milijarde funti u naredne četiri godine, od čega će 750 miliona funti ušteda biti realizovano u ovoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana