Tekst objavljen: 19.01.2017 8:29        


DAVOS, 19. januara (Tanjug) - Britanska premijerka Tereza Mej predstavila je danas svoju viziju Velike Britanije posle izlaska iz Evropske unije, opisujući buduću ulogu Londona kao branioca slobodne trgovine i globalizacije, prenosi agencija Rojters. 

Britanija će biti glavni promoter slobodne trgovine

"Želim da objasnim kako će Ujedinjeno Kraljevstvo - država koja je često bila u središtu ekonomskih i socijalnih promena - preuzeti novu lidersku ulogu kao najjači i najsnažniji promoter poslovanja, slobodnih tržišta i slobodne trgovine svugde u svetu", rekla je Mej u obraćanju globalnoj poslovnoj eliti u švajcarskom zimskom centru Davos.

"Naša odluka da napustimo Evropsku uniju nije bila odbacivanje naših prijatelja u Evropi sa kojima delimo zajedničke interese i vrednosti i još mnogo toga. To nije bio pokušaj da se udaljimo od njih, ili da prekinemo saradnju koja je pomogla u očuvanju sigurnosti i snage našeg kontinenta", objasnila je Mej.

Ona je ukazala da će biti perioda neizvesnosti nakon što Britanija aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma kako bi pokrenula najkomplikovanije pregovore koje je imala još od Drugog svetskog rata.

Kako ocenjuje Rojters, današnji govor Mejove je bio u daleko pomirljivijem tonu od onoga pre dva dana, kada je upozorila da bi Britanija mogla promeniti svoj ekonomski model ukoliko izgubi pristup jedinstvenom tržištu EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana