Tekst objavljen: 24.04.2017 12:05        


Prodaja pekarskih proizvoda „u tanjiru” ne smatra se posebnom uslugom na koju se obračunava PDV od 20 odsto. Nema razloga za poskupljenje, kažu u Ministarstvu finansija.

Bez povećanja PDV-a na peciva

Pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto bilo da ga jedete odmah, ili ga nosite kući.

Pekari zato nemaju opravdanih razloga za podizanje cena jer će ovi proizvodi, kao i do sada, biti oporezovani po stopi od 10 odsto.

Polemiku oko ove teme u javnosti su pokrenule računovođe zbog dileme da li se služenje hrane u pekarama smatra uslugom koja se oporezuje po višoj stopi.

U Srbiji prema podacima Unije pekara posluje između sedam i po i osam hiljada pekara, mnoge u radnjama imaju i prostor gde kupci mogu da pojedu hranu koju su kupili.

Prema informacijama Ministarstva finansija, pekari ali i potrošači nemaju razloga za brigu.
– Prodaja peciva „u tanjiru” ne smatra se posebnom uslugom na koju se obračunava PDV od 20 odsto – kažu u Ministarstvu finansija. To će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika koji će narednih dana biti objavljen u „Službenom glasniku”. U ministarstvu napominju da se po Zakonu o porezu na dodatu vrednost promet hleba, pekarskih proizvoda kao i mleka i mlečenih proizvoda oporezuje po posebnoj, nižoj poreskoj stopi. A tako će ostati i ubuduće.

– Burek, pecivo ili jogurt oporezuju se po posebnoj (nižoj) stopi PDV-a. Bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. Ne postoji opravdani razlog za poskupljenje navedenih proizvoda – navode u Ministarstvu finansija.

Kako je zapravo došlo do nedoumica oko tumačenja propisa koji su na snazi još od 2005. godine? Tada je ustanovljeno da se pekarski proizvoda oporezuju po stopi od 10 odsto, a usluge (poput keteringa, restorana) po stopi od 20 odsto. Od 1. aprila ove godine stupili su na snagu propisi zbog kojih je bilo potrebno bliže definisati šta se smatra „predajom jela i pića za konzumaciju na lisu mesta”.

– Zbog lošeg prevoda evropskih propisa promenjen je smisao definicije pa je nastala zbrka. Pekari, odnosno knjigovođe pogrešno su obavešteni da će se za konzumaciju peciva u pekari naplaćivati poreska stopa od 20 odsto. Obavestili smo mejlom Ministarstvo finansija o tome i vidimo da su reagovali i rekli da će to biti ispravljeno – objasnio je Ranko Grba, urednik portala „Neobilten”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pekare cene paciva pecivo PDV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana