Tekst objavljen: 09.07.2015 17:00        


Glavni analitičar Beogradske berze Miroljub Ristić izjavio je danas da najnovija dešavanja u Grčkoj nisu imala značajan uticaj na poslovanje berze, već je niska likvidnost posledica nepoverenja globalnih investitora u tržišta Jugoistočne Evrope.

Beogradska berza: Ne osećamo grčku krizu

"Niska likvidost, koja predstavlja najveći izazov u trgovanju na srpskom tržištu kapitala već duže vreme je posledica nepoverenja globalnih investitora u tržišta Jugoistočne Evrope", rekao je Ristić Tanjugu.

Direktor sektora za razvoj u Vajs brokeru Nenad Gujaničić izjavio je da poslednjih sedam nedelja akcije na Beogradskoj berzi beleže silazni trend koji je, kako je rekao, posledica delovanja nekoliko faktora, ali smatra da ima uticaja i grčke krize.

Glavni činioci aktuelnog silaznog trenda su, naveo je Gujaničić, uobičajeno niža investiciona aktivnost u letnjim mesecima, činjenica da su pojedine hartije pale usled bitnih dogadjaja usvojenih na skupštinama akcionara u junu i uticaj grčke krize.

On je Tanjugu rekao da se indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, spustio više od 10 odsto od sredine maja i trenutno se nalazi nekoliko procenata u minusu od početka godine.

"Globalni faktori itekako utiču na domaće tržište kapitala, premda je ono marginalno u svetskim okvirima, a takodje ima malu ulogu u domaćem finansijskom sistemu", istakao je Gujaničić.

Na domaćoj berzi strani portfeljni investitori imaju veliko učešće i svaki jači poremećaj na svetskom tržištu reflektuje se u Srbiji kroz njihovu smanjenu aktivnost na Belexu, zaključio je Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
analitičari berza Beogradska berza Grčka belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana