Tekst objavljen: 29.05.2015 13:18        


Bruto domaći proizvod Srbije u prvom kvartalu 2015. godine manji je, prema desezoniranim podacima, za 0,4 odsto nego u prethodnom tromesečju, dok je realno pao 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS). 

BDP Srbije u prvom kvartalu manji 1,8 odsto godišnje

Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti u prvom kvartalu 2015. zabeležen je u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, za 4,8 odsto, dok je pad imao sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama za 4,0 odsto i sektor državna uprava i obavezno socijalno osiguranje, obrazovanje i zdravstvena i socijalna zaštita za 3,8 odsto u odnosu na isti period lani.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu je u odnosu na isti period 2014. realni rast zabeležen kod bruto investicija u osnovne fondove, 4,4 odsto, izvoza robe i usluga (9,7 odsto) i uvoza robe i usluga (11,0 odsto).

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, 0,6 procenata, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 2,7 odsto i izdataka za finalnu potrošnju države, 3,5 odsto, navodi se u saopštenju RZS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bdp srbije pad bdp-a BDP RZS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana