Tekst objavljen: 27.03.2017 16:16        


Dvadeset najvećih banaka u evrozoni knjižilo je više od četvrtine svojih profita za 2015. godinu u poreskim oazama, a najviše u Luksemburgu i Irskoj, prema danas objavljenom izveštaju međunarodne humanitarne organizacije Oksfam (Oxfam). 

Banke EU knjižile 25 mlrd evra profita

U poreskim rajevima je, kako pokazuje izveštaj, završilo 26 odsto ukupnog profita 20 najvećih banaka u Evropi, odnosno oko 25 milijardi evra (27 milijardi dolara), prenosi agencija Frans pres.

Britanska banka Barkliz, peta najveća u Evropi u 2015. godini, knjižila je profit od 557 miliona evra u Luksemburgu, a na ime poreza je platila samo milion evra, po osnovu važeće poreske stope od 0,2 odsto.

Izveštaj je, takođe, pokazao da su evropske banke prikazale profit od 628 miliona evra u poreskim rajevima, gde nemaju nijednog zaposlenog.

Francuska banka BNP Pariba je tako na Kajmanskim ostrvima knjižila 134 miliona evra profita oslobođenog poreza, bez i jednog jedinog zaposlenog, navodi Oksfam.

Neke banke su u poreskim oazama prijavile profit, dok su na drugim mestima prijavile gubitke. Tako je na primer Dojče banka u 2015. godini registrovala nulti ili jako nizak profit na nekoliko vodećih tržišta, dok je knjižila gotovo dve milijarde evra profita u poreskim oazama.

Dvadeset najvećih evropskih banaka ostvarilo je veći profit u malom vojvodstvu Luksemburgu, nego u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj i Nemačkoj zajedno.

Najnovije otkriće dolazi u trenutku kada su vodeće multinacionalne kompanije pod lupom regulatornih organa, nakon skandala Luks Liks (LuxLeaks) i Panamski papiri koji su otkrili metode koje velike kompanije koriste da bi izbegle plaćanje poreza.

"Novi propisi EU o transparentnosti pružaju nam uvid u poreske poslove najvećih evropskih banaka, a ono što smo saznali i nije tako dobro. Vlade moraju menjati propise kako bi sprečile banke i druga velika preduzeća da korsite poreske rajeve za izbegavanje plaćanje poreza", poručila je Menon Obri iz Oksfama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke profit evrozona EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana