Tekst objavljen: 28.03.2017 10:59        


PEKING, 28. marta (Tanjug) - Avio-kompanija Čajna Sadern Erlajns (China Southern Airlines) najavila je prodaju gotovo jedne desetine vlasničkog udela Amerikan Erlajnsu za 200 miliona dolara, a to udruživanje bi moglo da obeleži početak saradnje dva vodeća svetska avio-prevoznika u širokom spektru oblasti. 

Amerikan Erlajns ulazi u vlasništvo kineske kompanije

Amerikan Erlajns je najveći svetski avio-prevoznik po broju prevezenih putnika, dok je Čajna Sadern četvrta u svetu i najveća u Aziji, prema podacima Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA), prenosi agencija AFP.

Dogovor bi mogao širom da otvori vrata Amerikan Erlajnsu na brzo rastuće kinesko tržište vazdušnog saobraćaja, a Čajna Sadern je saopštila da će ovaj potez podržati njene ambicije za širenje njenog prisustva na globalnom nivou.

Čajan Sadern će prodati američkom partneru više od 270 miliona akcija listiranih na Honkoškoj berzi, odnosno 8,83 posto, navodi se u saopštenju kineske kompanije objavljenom na toj berzi.

Cena od 5,74 honkoških dolara po akciji veća je za 4,6 odsto od zaključene na jučerašnjem trgovanju, a vrednost transakcije iznosi 1,55 milijardi honkoških dolara (200 miliona američkih dolara).

Čajna Sadern je takođe listirana na berzi u Šangaju. Ovim sporazumom Amerikan Erlajns dobija 2,68 odsto svih akcija kineskog avio-prevoznika kojima se trguje na obe berze.

Do kraja 2016. godine, Čajna Sadern je obavila više od 2.000 letova u preko 40 zemalja, a Amerikan Erlajns ima 6.700 letova dnevno u više od 50 zemalja.

Posle objave ove vesti, akcije Čajne Sadern pale su na trgovanju u Hong Kongu za 2,19 odsto, ali su u Šangaju ojačaje za 1,65 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana