Tekst objavljen: 26.04.2017 10:00        


Za nepune četiri godine Srbija će ostati bez sopstvenih zaliha nafte, ali i velikih površina plodne vojvođanske zemlje, koja je ruinirana zbog ubrzane eksploatacije NIS-a, piše list “Blic”.

 Srbija za četiri godine ostaje bez zaliha nafte

Ćutanje države na ozbiljna upozorenja stručnjaka da se na srpskim naftnim poljima primjenjuju neadekvatne metode eksploatacije, platiće poreski obveznici Srbije, koji nadoknađuju sve što NIS ne uspijeva da pokrije privilegovanom rudnom rentom od tri odsto, iako ona za ostale domaće i strane kompanije iznosi sedam odsto.

Da je to istina, utvrdila je i pokrajinska inspekcija tokom 2012. i 2013. godine. Pokrajinska vlada odbila je da od 1. januara 2013. godine da pravo NIS-u na eksploataciju po rudnoj renti od tri odsto.

U obrazloženju te odluke piše da je to suprotno zakonu i da se ne pokrivaju troškovi degradacije životne sredine i predlaže se da se putem tendera dođe do prava na eksploataciju.

Suprotno toj odluci i zakonu, tadašnji ministar energetikeMilan Bačević, ipak je do 2023. godine produžio NIS-u eksploataciju nafte i plaćanje po stopi od tri odsto.

S druge strane kompanija NIS tvrdi da sve radi u skladu sa standardima i zakonom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije nafta Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana