Tekst objavljen: 04.01.2016 10:07        


Da li zadržati svoju kreditnu karticu ili je otkazati? Ovo pitanje često postavljamo sebi, pogotovo kada nam banka pošalje novu karticu. U tom trenutku vlasnici kartica će želeti ponovo da procene njihovu upotrebu.

4 razloga za zatvaranje kreditne kartice

Ovdje su četiri razloga za zatvaranje kreditne kartice.

1. Godišnja naknada se ne isplati

Kreditne kartice naplaćuju godišnju naknadu uz koju nude i dodatne nagrade i pogodnosti koje često ne mogu da opravdaju taj trošak. Ukoliko pogledate stvarnu vrednost koju je kreditna kartica imala za vas u  predhodnog perioda, može se desiti da zaključite da se naknada ne isplati.
Na primer, ako kreditna kartica dolazi s nekim članstvom koje nikada ne koristite i ima veću godišnju članarinu nego druge kreditne kartice, nije potrebno da je i dalje koristite jer vam ne pruža podognosti koje vama trebaju.

2. Niste zadovoljni

Industrija kreditnih kartica je toliko konkurentna da ne treba ostati veran firmi koja ih izdaje ako niste zadovoljni. Na primer, ako redovno dobijate lošu korisničku podršku za Vašu kreditnu karticu, onda možda želite da je otkažete. Isto tako, ako je kreditna kartica iz lojaliti programa za određene hotele ili prodavnice koji daju određene nagradne bodove koji vama ne koriste možda je vreme da preispitate svoj odnos sa tom kreditnom karticom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3. Cene i naknade su više nego kod konkurencije

Banke uz kartice stalno nude nove proizvode sa boljim uslovima. Nije potrebno plaćati visoke članarine i kamate ako konkurentska firma daje iste pogodnosti pod znatno boljim uslovima. Dakle, u tim slučajevima, bilo bi mnogo bolje zatvoriti stare kartice i zameniti je sa više konkurentnim proizvodom.

4. Imate više kartica nego što možete upravljati

Ako imate više različitih kreditnih kartica, a vi niste u stanju da držite korak sa svima njima, onda je možda vreme da se zatvori neka. Previše kreditnih kartica uključuje nesposobnost praćenje svih, ili nedostatak uplate na svima, uslovljava zatvaranjem onih koje ne koristite duže vreme. Eliminisanje nepotrebnih kartica će smanjiti vaš dug, što može povećati vaše kreditne sposobnosti, i ostvariti značajnu uštedu u vašem kućnom buđžetu.

Kada u banci zatražite obrazac za zatvaranje kreditne kartice, od trenutka podnošenja zahteva do njenog gašenja potrebno je da prođe 45 dana, kako bi sve transakcije koje ste imali bile izvršene i  obaveze po kartici izmirene.

5 komentara

  1. User image
    ivan 11.04.2015 14:12


    S obzirom na predloženu temu,
    imao bih pitanje..Kako najbezbolnije otkačiti istu karticu sa upotrebe mene kao klijenta???

    Molim bar neku reč po tom pitanju

    iskreno i nije mi potrebno ovo davanje tek da se ima nešto u dzepu kao popuna praznije

    Zahvaljujem se na bilo kojoj reči

    Pozdrav

  2. User image
    Kamatica 14.04.2015 9:32

    Potrebno je prvo da izmirite sve obaveze koje imate po toj kartici, potom u banci da podnesete zahtev za gašenje kartice.
    Od trenutka podnošenja zahteva do gašenja kartice je potrebno da prođe 45 dana.

  3. User image
    Dalibor 04.02.2016 12:15

    Kreditnu karticu nisam koristio, a traze mi 1700din za gasenje, da li banka ima prava na to? Alpha banka je u pitanju.

  4. User image
    Dragan 23.03.2016 11:31

    Poštovanje, imam preko firme karticu banke Credit Agricole za za profesionalnu kupovinu u Metro-u sa limitom na 250.000,00 din. U obavezi sam svakog zadnjeg dana u mesecu da isplatim sva potraživanja sa nje i to je beskamatno.
    Zapravo mene najviše interesuje da li i takva kartica ugrožava moj status u kreditnom birou za uzimanje nekog novog kredita u mojoj poslovnoj banci i da li svih 250.000,00 su mi sprečene za uzimanje novog kredita. Unapred hvala

  5. User image
    Dragana Milošević 10.02.2018 12:31

    Poštovani,
    da li zahtev za gašenje kartice mogu da podnesem umesto supruga.
    On je trenutno odsutan, a ja bih htela da pokušam. Nemam punomoć.
    Hvala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditne kartce cene i naknade na kreditnik kartica članarina kreditnih kartica gašenje kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana