Tekst objavljen: 07.11.2015 13:00        


U Srbiji je od 2001. godine štednja beležila konstantan rast. Pa je tako 2001. godine na štednim računima građana bilo oko 348,3 miliona evra, dok je ukupna devizna štednja u bankama u Srbiji, na kraju septembra ove godine, iznosila je 8,6 milijardi evra, kažu iz Narodne banke Srbije.

Štednja raste svake godine za 550 miliona evra

Narodna banka takođe poručuje da štednja u dinarima raste, što ukazuje da su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivne, ali da je početak nedelje štednje ipak obeležilo nepoverenje građana u nacionalnu valutu. Pa tako i pored atraktivnih kamata na štednju u dinarima, 91.5 odsto štediša se operedelilo za štednju u devizama.

Nedelja štednje u Srbiji traje od 31. oktobra do 7. novembra i do sada je bila ustaljena praksa da banke nude atraktivne kamate na štednju, ali će to prema istraživanju finansijskog portala Kamatica, ove godine izostati, čak i pored toga štednja građana je svake godine veća u proseku oko 550 miliona evra .

Ukupna štednja je u odnosu na prethodnu godinu veća za 7.5 odsto. Najveći rast beleži oročena štednja na period od 24 meseca, dok polaganje novca na period od 3 do 6 meseci beleži pad. Štediše se sve više odlučuju na štednju po viđenju zbog atraktivne kamate koja trenutno iznosi 7 odsto na godišnjem nivou, kao i mogućnosti podizanja svog uloga u svakom trenutku.

Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica, smatra da banke gube funkciju koju su imale nekad i da se građanima ostavljaju malo prostora za zaradu, tj. kamatu od te štednje.

"Ono što je savet jeste da građani gledaju i alternativne oblike, jer nije štednja samo u banci, postoji i alternativa u smislu kupovine polise životnog osiguranja i investiranja u investicioni fond, penzioni fond i sve je to nešto što može da donese, neku kamatnu stopu, a i u svakom slučaju se preporučuje raspoređivanje štednje na više mesta", kaže Dušan Uzelac.

Glavni motiv za štednju je stvaranje finansijskih rezervi, a ostali razlozi za štednju su i obezbeđivanje novca za „treće doba”, što je i normalno ako se uzme u obzir da je najviše štediša starosnog doba od 35 do 40 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oročena štednja štednja po viđenju nbs dušan uzelac kamatica kamatica istraživanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana