Tekst objavljen: 16.10.2013 13:59        


Zdravlje zaposlenih u bankarskom sektoru pogoršano je od izbijanja finansijske krize u svetu najpre zbog izloženosti agresiji klijenata i straha od gubitka posla, pokazalo je jedno međunarodno istraživanje.

Nije lako ni bankarima: Kriza im uništila zdravlje

Stručnjaci sindikata UNI Global Union utvrdili su da više od 80 posto sindikata zaposlenih u bankarstvu i osiguranjima u 26 država izveštava da je pogoršanje zdravlja najveći problem njihovih članova u protekle dve godine i mnogi sada rade u "klimi straha".

Zaposleni u bankarstvu, prema istraživanju, najviše strahuju od gubitka posla, mogućnosti da budu zamenjeni mlađim ili jeftinijim radnicima, da se njihov posao poveri drugima (outsourcing), nerealnih poslovnih zahteva nadređenih, manjih plata i povećanog obima posla.
Istraživanje je obuhvatilo sindikate iz 16 zapadnoeveropskih država, četiri azijske i po tri iz Afrike i Latinske Amerike. Njihovi članovi žale se da su i njihovi lični životi pod snažnim pritiskom zbog financijske krize u svijetu.

Autor izveštaja Lin Mekenzi kaže da javnost upire prstom u bankare i menadžere banaka kao glavne krivce za krizu u svetu ali se to upiranje prstom često proširuje i na one koji su niže na hijerarhiji banaka poput običnih zaposlenih.

- Zaposleni u bankama moraju se, nekad i svakodnevno, suočavati sa besnim strankama čiji se životi raspadaju i za to krive banke - kaže Mekenzi i dodaje da i "menadžeri u bankama pojačavaju pritisak na zaposlene da ostvare nerealne poslovne rezultate. To može stvoriti zdravstvene probleme".

Mackenzie kaže kako javnost ima malo empatije prema bankarima ali da mora da shvati da teret ne osećaju samo oni na vrhu bankarstva nego i zaposleni na svim nivoima u bankama kao i u svim platežnim razredima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zdravlje ekonomska kriza stres bankari banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana