Tekst objavljen: 31.10.2014 11:17        


"Štednja je sistem vrednosti. Tako nije ni čudna informacija da često više štede oni koji manje imaju. Ne štedi se samo u novcu." - Dušan Uzelac

Dušan Uzelac o nedelji štednje

Nedelja štednje u 2014?
Nedelja štednje u 2014. donosi nastavak trenda pada kamatnih stopa. Pad se ogleda u klasičnom tržišnom mehanizmu iz prostog razloga što banke imaju problem u plasmanu svih štednih uloga. Samim tim što nemaju način da plasiraju nove kredite, bankama nisu interesantni ni novi štedni ulozi pa zato i nisu voljne da daju atraktivne kamatne stope kao prethodnih godina.

U koje vidove štednje ulagati?
Što se tiče štednje u dinarima sada već postoje pozitivne analize od prethodnih par godina, koje štednju u RSD izdvaja kao isplativiju nego štednju u bilo kojoj drugoj valuti. Podsetimo i to da je štednja u dinarima oslobođenja plaćanja poreza koji je prisutan prilikom štednje u devizama. Građani često zanemaruju i trošak kupoprodaje deviza jer se tu „neprimetno“ izgubi na vrednosti od 1-2%.

Ono što je ove godine pozitivno je proaktivnost novih banaka na tržištu koje sa boljim ponudama "napadaju" klijente drugih banaka.

Takve situacija su uvek dobrodošle, jer nama kao korisnicima usluga omogućavaju bolji izbor.

Polako građani upoznaju i alternativne odluke čuvanja njihove štednje. Ovde mislim na ponude životnog osiguranja kod kojih kamata na devize može biti veća i preko 5% ili kupovina državnih hartija od vrednosti, tj. državnih obveznica.

Poslednjih par godina se prepliće jedan trik banaka da razbiju nedelju štednje. Tako što nude nestandardne rokove oročavanja na 13,14,15 meseci pa tako da građanima koji su pristali na takve ponude štednja dospeva u novembru, decembru, januaru kada će ih banke lakše zadržati kod sebe, jer su iščezle promo ponude koje su bile za vreme nedelje štednje.



                                                                                                                                                                             Autor M.T.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja u eur ili rsd nedelja štednje 2014

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana