Tekst objavljen: 20.02.2017 10:57        


Praznična trgovačka sedmica protekla je u znaku trgovanja akcijama Energoprojekt holdinga (ENHL), dok se tržište akcija oporavilo neznatno preko jedan odsto, mereno indeksom Belex15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu se ponovo našla iznad granice od 700 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 789,3 miliona dinara (6,4 miliona evra).

Uprava brani Energoprojekt, Belex u usponu

Najveći domaći građevinar bio je ubedljivo najprometnija akcija protekle sedmice sa realizacijom od 143,5 miliona dinara, uz rast cene od 3,9 odsto na 1.261 dinar. Veliki promet direktna je posledica odluke same kompanije da stiče sopstvene akcije, nakon što je od početka godine intezivirano trgovanje ovim hartijama. Energoprojekt je izvestio da namerava da stekne do dva odsto sopstvenih akcija, u „roku ne dužem od sedam dana od donošenja odluke“.

U obrazloženju, uprava se pozvala na velike promete akcija ove kompanije kada je u proteklih nekoliko sedmica istrgovano 5,8 odsto akcija koje su stekli kupci skriveni iza zbirnih računa. Ove transakcije uprava je okarakterisala “manipulacijama velikih razmera” koje su uticale na pad cene akcija, pa je stoga donela odluku o intervenciji na tržištu. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao je skok protekle sedmice od 2,8 odsto na 1.162 dinara uz promet od 13,3 miliona dinara.

Početkom nedelje je i zvanično objavljen poziv za izbor koncesionara za ovu kompaniju, a predstavnici države su listom izneli velika očekivanja od ovog posla. Za sada još uvek nema više detalja kada je u pitanju položaj manjinskih akcionara, niti je izvesno da li će budućim koncesionim ugovorom biti ograničena njihova prava koja bi vodila mogućoj nesaglasnosti odnosno pravu na otkup akcija.

Među prometnijim papirima protekle sedmice bila je i Komercijalna banka (KMBN) koja se spustila jedan odsto na 1.772 dinara uz realizaciju od 5,9 miliona dinara, dok je Naftna industija Srbije (NIIS) registrovala skroman promet od 5,5 miliona dinara uz lagani rast cene do nivoa od 749 dinara.

Akcije zemunskog proizvođača pesticida, Galenike Fitofarmacije (FITO), pale su 1,3 odsto na 2.676 dinara uz trgovanje vredno 1,9 miliona dinara. Vranjski proizvođač štednjaka i peći, Alfa plam (ALFA), ponovo se domogao nivoa od 35.000 dinara uz realizaciju na sedmičnom nivou od 1,2 miliona dinara, dok se Impol Sevalom (IMPL), nakon prošlonedeljnog probijanja barijere od 3.000 dinara, uglavnom trgovalo na tom nivou uz neveliki promet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana