Tekst objavljen: 20.01.2017 12:04        


UniCredit bank je povećala prognozu ekonomskog rasta Srbije za tekuću na 3,0 odsto, što je 0,6 procentnih poena više u odnosu na prethodnu prognozu iz septembra, ocenivši da se domaća ekonomija nalazi u najboljem stanju od globalne finansijske krize.

UniCredit podigao prognozu rasta BDP-a Srbije za 2017.

Banka procenjuje da je BDP Srbije prošle godine porastao 2,7 odsto, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na septembarsku prognozu, navodi se u kvartalnom izveštaju za zemlje srednje i istočne Evrope.

Za 2018. godinu UniCredit predviđa identičnu stopu rasta kao i u tekućoj godini od tri odsto. Banka navodi da će državne investicije u infrastrukturu ostali najveći pokretač rasta u 2017, uzevši u obzir projekte putne i železničke infrastrukture finansirane zajmovima iz Rusije, Kine i Azerbejdžana.

„Dobra žetva i nove strane investicije u teškoj industriji, proizvodnji auto delova i poljoprivredi mogle bi održati rast izvoza iznad pet procenata, nadomestivši pad proizvodnje Fijata, najvećeg srpskog izvoznika“, navodi UniCredit. Za narednu godinu banka očekuje da privatna potrošnja igra značajniju ulogu u održavanju nivoa ekonomskog rasta do tri odsto.

U isto vreme, javne investicije bi mogle usporiti, sve dok vlada ne smanji gubitke državnih preduzeća ili ne poveća zaduživanje. Glavni rizici su izloženost kreditima u stranoj valuti i potencijalni prevremeni izbori u aprilu, napominje UniCredit, preporučivši vladi da emituje obveznice denominovane u evrima kako bi stabilizovala eksterno finansiranje i smanjila pritisak na lokalnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana