Tekst objavljen: 24.04.2017 11:19        


Ekonomija evro zone zabeležila je u aprilu snažan rast, pokazuje Markit-ov pregled po kojem je poslovna aktivnost ovog ekonomskog bloka rasla u ovom mesecu najbržim tempom u poslednjih šest godina.

Snažan rast privrede EU na početku drugog kvartala

Markit-ov kompozitni PMI pokazatelj porastao je na 56,7 poena sa martovskih 56,4, što je njegova najviša vrednost od aprila 2011. godine. Ovo je rezultat koji odgovara najoptimističnijim procenama analitičara Reuters-a, dok je medijana očekivanja predviđala pad na 56,3 poena.

Ovi pokazatelji, ukoliko se održe tokom drugog kvartala, nagoveštavaju rast ekonomije evro zone u period april-jun od 0,7 odsto, značajno iznad prognoze tržišta od 0,4 odsto. Podaci za nemačku ekonomiju pokazali su da je privatni sektor usporio rast, usled slabije aktivnosti uslužnog sektora, ali su industrijske porudžbine ostale jake, sugerišući da najjača ekonomija evrozone nastavlja dobrim tempom i u drugom kvartalu. PMI pokazatelj uslužnog sektora nemačke ekonomije pao je sa martovskih 55,6 poena na 54,7 u aprilu.

Francuska ekonomija iznenadila je sa najbržom ekonomskom aktivnošću u skoro šest godina, ne pokazavši ni najmanje usporavanje svega nekoliko dana pred predsedničke izbore.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana