Tekst objavljen: 23.02.2017 14:04        


Slovenačke banke lani su uprkos padu bruto dohotka za 2,6 odsto u odnosu na 2015. skoro utrostručile čistu dobit koja je iznosila 344 miliona evra, objavila je slovenačka centralna banka. 

Slovenačke banke povećale dobit tri puta uprkos padu

Povećanju dobiti doprinelo je dodatno sniženje rezervi bankarskog sektora zbog loših kredita, što je u godinama nakon izbijanja finansijske krize uzrokovalo gubitke u bankarskom sektoru zbog čega su banke 2013. sanirane i dokapitalizovane kako bi povećale otpornost za slučaj novih stresova u finansijskom sektoru.

U slovenačkoj centralnoj banci primećuju da se na poslovanje banaka pozitivno odražava rast domaće potrošnje zbog čega rastu potrošački krediti domaćinstvima i stambeni krediti dok kreditna aktivnost prema realnom sektoru i dalje stagnira ili je u padu.

Prognoziraju da će stabilnom ekonomskom rastu u Sloveniji u ovoj godini doprineti i nove investicije države i rast poreznih prihoda, ali ne očekuju pregrejavanje slovenačke ekonomije na što je kao opasnost u svom poslednjem izveštaju i prognozi za države Evropske unije upozorila Evropska komisija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana