Tekst objavljen: 20.03.2017 13:48        


Finansijski lideri najvećih svetskih ekonomskih sila na jučerašnjem sastanku G20 u Nemačkoj nisu uspeli da pronađu zajednički dogovor povodom trgovinskog protekcionizma usled protivljenja američke administracije, naglašavajući tek pomak ka odupiranju svim vrstama protekcionizma i podržavanju slobodne trgovine.

Sastanak G20 najrazvijenijih zemalja izaziva reakcije

Na sastanku je takođe bilo reči o rizicima usled trgovine valutama, kako bi se volatilnost tržišta zadržala na niskom nivou i ublažio strah da bi nova američka administracija mogla narušiti ujedinjeni stav o globalnoj politici valuta, po kom su za stabilan i snažan rast bitna mirna valutna tržišta.

Neuspeh konkretnog dogovora o slobodnoj trgovini imaće negativne posledice po finansijska tržišta, naročito zbog odgovora američke administracije da je posvećena slobodnom tržištu ali ipak želi da preispita određene sporazume, što je unelo dodatnu neizvesnost.

Dok su se Kina i evropske zemlje zalagale za snažniju prekograničnu trgovinu bez prepreka, Kanada je imala umereniji pristup bez konkretnog stava. Neuspeh dogovora predstavlja rizik za izvozno orijentisanu ekonomiju Nemačke, čija privatna i državna potrošnja čine glavne pokretače rasta, ali izvoz i dalje čini oko 45 odsto BDP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana