Tekst objavljen: 22.02.2017 13:59        


Britanska finansijska grupacija HSBC objavila je juče rezultate poslovanja za 2016. godinu, koji su bili daleko ispod očekivanja investitora, usled snažnih otpisa sektora privatnog bankarstva. 

Profit HSBC-a smanjen usled velikih otpisa

U prethodnoj godini HSBC je ostvario dobit pre oporezivanja od 7,1 milijardu dolara, 62 odsto niže u poređenju sa rezultatom iz 2015, kada je bruto profit iznosio 18,87 milijardi, i daleko ispod očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a.

Na dobit u 2016. najveći uticaj imali su otpisi nematerijalne imovine u sektoru privatnog bankarstva, kao i prodaja biznisa u Brazilu.

Racio adekvatnosti kapitala, pokazatelj finansijskog zdravlja banke, pao je na 13,6 odsto, umesto očekivanih 13,8 odsto, a menadžment banke je i signalizirao da će 2017. godina predstavljati veliki izazov u pogledu prihoda, zbog povećanja kapitalnih troškova, nižih kamatnih stopa i negativnog uticaja deviznog kursa.

Ipak, banka je najavila otkup sopstvenih akcija u visini od milijarde dolara, što ukupan iznos planiran za ovu namenu uvećava na 3,5 milijardi dolara.

Na jučerašnjem trgovanju akcije ove bankarske institucije potonule su 6,5 odsto na 6,66 britanskih funti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana