Tekst objavljen: 24.04.2017 11:20        


Praznična trgovačka sedmica donela je izuzetno slabu investicionu aktivnost uz blagi rast domaćeg tržišta akcija. Ukupan promet u trgovanju protekla četiri trgovačka dana iznosio je 92,6 miliona dinara (749 hiljada evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3 odsto na nepuna 734 poena. Od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu beleži rast od 2,3 odsto. 

Praznični promet na Belexu, indeksi u plusu

Najprometnija akcija bio je Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio trgovanje od 36,7 miliona dinara, završivši nedelju bez promene cene, na nivou od 1.501 dinar. Od početka aprila akcije ove kompanije blago fluktuiraju oko granice od 1.500 dinara, a celokupna ponuda ovih hartija pronađe kupce.

Ovakva situacija će verovatno trajati do skupštine akcionara koja će biti održana u junu i na kojoj će se voditi borba za svaki glas. Intezivno trgovanje akcijama Energoprojekta otpočelo je u februaru ove godine kada je isprometovano nekoliko velikih paketa akcija, da bi potom uprava kompanije ukazala na nelegalne transakcije koje, prema njenim navodima, imaju za cilj neprijateljsko preuzimanje.

Među prometnijim akcijama bila je i Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila skoro šest procenata na 1.800 dinara nakon što je kompanija objavila da je u prvom tromesečju ostvarila značajno bolji krajnji rezultat. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove banke koja posluje pod državnom kontrolom iznosio je 7,6 miliona dinara. Komercijalna je izvestila da je u prvom tromesečju zabeležila dobitak od 2,5 milijardi dinara naspram1,4 milijarde u istom periodu prošle godine.

Premda banka nije objavila finansijske izveštaje, pretpostavlja se da je velika dobit posledica vanrednih prihoda nastalih naplatom ranije otpisanih plasmana. Aerodrom "Nikola Tesla (AERO) je oslabio na nedeljnom nivou 1,7 odsto na 1.284 dinara uz promet od 6,9 miliona dinara, koji je mahom realizovan na ceni od 1.300 dinara. Država je protekle sedmice još jednom produžila rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda za koncesiju kompanije, ovaj put do 15. maja.

Uprkos pomeranju ovih rokova, očekuje se da će ime koncesionara biti poznato tokom avgusta. Naftna industrija Srbije (NIIS) se zadržala na nivou od 756 dinara uz realizaciju od 6,2 miliona dinara. Akcijama ove najveće domaće kompanije trgovalo se u rasponu 743-763 dinara, dok je veći promet ponovo sprečila prilično skromna ponuda ovih papira. Nakon nekoliko loših sedmica prouzrokovanih objavom lošijeg rezultata i najavom manje dividende, Messer Tehnogas (TGAS) se prošle sedmice oporavio 1,5 odsto na 11.263 dinara uz promet od 3,1 milion dinara.

Među članicama indeksne korpe solidan skok od 4,8 odsto na 520 dinara registrovao je Sojaprotein (SJPT), dok je Jeidnstvo iz Sevojna (JESV) poraslo 4 procenta na 4.700 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana