Tekst objavljen: 24.02.2017 11:17        


Francuska PSA grupa, vlasnik brendova Peugeot i Citroen, koja se nalazi u pregovorima za preuzimanje evropskih operacija General Motors-a, namerava da isplati akcionarima prvu dividendu posle šest godina, nakon snažnog rasta profita u 2016.

Peugeot isplaćuje dividendu prvi put nakon šest godina

Ova automobilska grupacija objavila je da će akcionarima isplatitil 0,48 evra po akciji, nakon što je u prošloj godini zabeležila rast profita od 79 odsto na 2,15 milijardi evra. Akcionarima će pripasti iznos od 430 miliona evra, uz dividendni prinos na trenutnoj ceni od 2,6 odsto.

Operativni profit PSA grupe u prošloj godini skočio je sa 1,97 milijardi vra na 2,61 milijardu evra, dok su prihodi pali 1,2 odsto na 54 milijarde evra. Kompanija u tekućoj godini očekuje stabilno tržište automobila u Evropi, Južnoj Americi i Rusiji i rast kineskog tržišta od pet odsto.

Prvi čovek PSA grupe, Carlos Tavares, izjavio je da bi preuzimanjem brendova "opel" i "vauxhall" ova kompanija brzo postigla sinergiju sa postojećim modelima, i verovatno privukla nove kupce koji nerado kupuju francuske automobile. On je situaciju u Opelu uporedio sa stanjem u Peugeot-u pre pre nekoliko godina kada se ovaj francuski proizvođač nalazio pred bankrotom koji je izbegao uz pomoć države.

Akcije PSA grupe od početka godine porasle su preko 20 procenata, dok su jučerašnje trgovanje okončale u minusu od 1,6 odsto na 18,5 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana