Tekst objavljen: 14.03.2017 9:55        


U prvoj fiskalnoj godini otkada posluje kao nezavisna kompanija, Innogy je zabeležio prilagođenu neto dobit od 1,1 milijardu evra što je u skladu sa očekivanjima tržišta.

Pad profita Innogy-ja, kompanija na meti za preuzimanje

Prilagođeni EBITDA dostigao je 4,2 milijarde evra, dok su očekivanja tržišta bila u rasponu 4,1-4,4 milijarde evra. Iako je teško praviti precizno poređenje u odnosu na godinu pre kada je poslovao u sklopu RWE-a, EBITDA Innogy-ja je smanjen 7 odsto, pre svega usled manje količine proizvedene energije kao posledica "lošeg nivoa vetrova".

Prilagođena poslovna dobit (EBIT) dostigla je 2,7 milijardi evra. Prihod kompanije iznosio je u prošloj godini 43,6 milijardi evra, što predstavlja pad od 4 odsto. Uprava kompanija je predložila skupštini da izglasa dividendu od 1,6 evra po akciji (dividendni prinos od 4,8 odsto), što je neznatno iznad očekivanja investitora.

Za tekuću godinu godinu uprava očekuje nastavak pozitvnog trenda: neto dobit od 1,2 milijarde evra, EBITDA od 4,4 milijarde EUR i EBIT od 2,9 milijardi evra. Innogy je nastao prošle godine putem IPO-a kada je matična kompanija RWE odvojila obnovljive izvore energije, mrežu i maloprodaju.

Putem IPO-a prikupljeno je 4,6 milijardi evra, što je bio najveći nemački IPO još od 2000. Po trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji od 18,5 milijardi evra Innogy predstavlja najveću nemačku energetsku kompaniju.

Akcije Innogy-ja okončale su trgovanje u blagom minusu na 33,4 evra, ali su u produženom trgovanju skočile 4 odsto na najavu preuzimanja od strane francuske kompanije Engie.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana