Tekst objavljen: 13.01.2017 15:57        


Nemačka privreda u prošloj godini zabeležila je najbrži ekonomski rast u poslednjih pet godina, a očekuje se nastavak ovog trenda s obzirom da su rastuća privatna i državna potrošnja pomogli Nemačkoj da cementira poziciju lokomotive evrozone. 

Nemačka privreda porasla najbrže u pet godina

Najjača evropska ekonomija porasla je 1,9 odsto u 2016, pokazuju preliminarni podaci Federalnog statističkog biroa, nakon što su niske kamatne stope i rekordan priliv izbeglica podstakli potrošnju stanovništva i države. Ovi faktori su kompenzovali slabiji izvoz, koji predstavlja okosnicu nemačke privrede u kojoj industrija čini oko četvrtine BDP-a.

Privatna potrošnja je porasla dva odsto u prošloj godini čime je odlučujuće doprinela skoku BDP-a, donevši 1,1 procentni poen ukupnom rastu. Ekonomisti okupljeni oko Reuters-a su očekivali rast od 1,8 odsto, nakon što je godinu dana ranije zabeležen skok od 1,7 odsto. Rast u četvrtom kvartalu iznosio je 0,5 odsto, nakon što je u tromesečju pre rast iznosio 0,2 odsto. Ifo institut očekuje u prvom kvartalu ove godine rast nemačkog BDP-a od pola procenta. im partnerom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana