Tekst objavljen: 16.01.2017 12:16        


I protekle sedmice je nastavljen umereni silazni trend domaćeg tržišta akcija, dok je promet bio solidan zahvaljujući državnim obveznicama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,5 milijardi dinara (12,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 0,4 odsto na 712,3 poena.

Nastavak pada Belexa, obveznice drže promet

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se spustila na nedeljnom nivou 0,8 odsto na 742 dinara, nakon što je početkom sedmice stizala do novog višegodišnjeg maksimuma od 770 dinara.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 20 miliona dinara. Uprkos ovom padu, NIS od početka godine beleži lagani rast vrednosti, nakon što je u poslednjem tromesečju 2016. registrovao skok od čak 25 procenata. Komercijalna banka (KMBN) je registrovala promet od 10,9 miliona dinara, u uskom cenovnom rasponu od 1.690 do 1.700 dinara. Očekuje se, prema navodima uprave, da će Komercijalna drugu godinu zaredom iskazati negativan finansijski rezultat za 2016, u prvom redu kao posledica nastavka otpisa nenaplativih kredita.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 1,2 odsto na 1.127 dinara uz realizaciju od pet miliona dinara. Mediji su protekle sedmice špekulisali da bi eventualna koncesija za ovu kompaniju mogla da se sprovodi u dve faze pa bi se nakon neobavezujućih ponuda, u drugom krugu nadmetali samo oni ponuđači koji su ispunili propisane uslove.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) nastavio je uspešni start godine. Akcije ove kompanije porasle su dodatnih 3,9 odsto na 1.807 dinara uz realizaciju od nepuna četiri miliona dinara. Među prometnijim papirima bio je i Messer Tehnogas (TGAS) koji je porastao 0,6 odsto na 13.086 dinara uz realizaciju od 2,7 miliona dinara. Ova hartija je bila najveći dobitnik iz indeksne korpe protekle godine sa rastom od skoro 50 procenata, nakon što je kompanija nenadano odlučila da isplati celokupnu dobit putem dividende.

Kretanje ove akcije u prvoj polovini godine odrediće u najvećoj meri predlog uprave za raspodelu dobiti iz 2016, a ovu informaciju investitori mogu očekivati tek tokom aprila ili maja. Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), oslabio je protekle sedmice 5,4 odsto na 33.100 dinara uz promet od 1,7 miliona dinara, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) nastavio dobar trend u tekućoj godini dostigavši nivo od 651 dinar uz neveliki promet.

Akcije valjaonice aluminijuma, Impol Seval (IMPL), blago su porasle na 2.681 dinar, takođe uz neveliku realizaciju od 0,6 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana