Tekst objavljen: 13.01.2017 15:58        


Američke vlasti su u četvrtak optužile Fiat Chrysler (FCA) da je varao na dizel motorima više od 100.000 automobila u Sjedinjenim Državama kako bi umanjio stvarni nivo izduvnih gasova, koristeći se trikom kojim se koristio i Volkswagen.

Nakon VW i Fiat optužen za manipulisanje dizel motorima

Američko-italijanska kompanija je u modele Jeep Cherokeea i kamionete Dodge Ram 500 proizvedene između 2014. i 2016. ugradila programe koji iskrivljuju rezultate ekoloških testova i prikazuju ih "ekološki prihvatljivijima", saopštila je američka agencija za prirodnu okolinu (EPA).

"To je teška povreda zakona i može opasno povećati zagađenost vazduha koji udišemo", istakli su iz ove organizacije. Agencija navodi da su sporna vozila ispuštala u atmosferu više azotnih oksida koji je odgovoran za mnoge disajne probleme. Nemački Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svoje automobile ugradio softver koji je prilikom eko testiranja vozila pokazivao lažni nivo izduvnih gasova.

Kompanija je u SAD-u prodala gotovo pola miliona takvih spornih dizelaša. VW je do sada pretrpeo direktnu štetu od ove nelegalne aktivnosti veću od 18 milijardi dolara nakon izricanja kazni i brojnih obaveza od strane američkog gregulatora. Akcije FCA na jučerašnjem trgovanju stropoštale su se preko 16% nakon objave ove vesti, ali u protekla tri meseca i dalje beleže veliki skok od preko 50 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana