Tekst objavljen: 21.02.2017 11:51        


Nakon pokušaja prijateljskog preuzimanja kompanije Unilever, koji je akcije ovog giganta robe široke potrošnje gurnuo u petak 13,2 odsto, Kraft Heinz je juče saopštio da je povukao ponudu.

Kraft Heinz povukao ponudu za preuzimanje Unilevera

Kraft, kojim upravljaju Bafetov Berkshire Hathaway i 'private equity' firma 3G, je pokušao da kupi Unilever, kao deo strategije globalnog širenja uz povećanje profitabilnosti smanjivanjem troškova i radnih mesta.

Kraft je za Unilever ponudio cenu od 50 dolara po akciji, što je u petak činilo premiju od 15 odsto na prethodnu tržišnu cenu, vrednujući kompaniju 143 milijarde dolara.

Menadžment je ocenio ponudu Kraft-a kao nedovoljnu, smatrajući da vrednost kompanije prevazilazi ponuđenu cenu. Da je došlo do ovog merdžera, bio bi stvoren gigant koji bi mogao da parira najvećem proizvođaču robe široke potrošnje – švajcarskom Nestle-u.

Iako je Unilever odbio ponudu, Kraft Heinz će nastaviti da traži mete za preuzimanje, kako bi se poboljšala ekonomičnost i osvojila nova tržišta. Nakon snažnog skoka u petak, Unilever je jučerašnje trgovanje završio u minusu 5,1 odsto na 42,5 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana