Tekst objavljen: 15.03.2017 13:57        


Erste grupa predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2017. godini od 3,1 odsto, kao i pad javnog duga na 69,4 odsto BDP-a.

Erste grupa predviđa rast BDP-a Srbije od 3,1% u 2017.

U martovskom izveštaju "Srbija - Makroperspektiva", analitičari Erste grupe procenjuju da će godišnja inflacija u ovoj godini biti 2,4 odsto, što je u okviru ciljanog raspona Narodne banke Srbije, i očekuju dalje smanjenje fiskalnog deficita na 1,2 odsto BDP-a. U dokumentu se navodi da su ekonomski rezultati naše zemlje prošle godine prevazišli očekivanja, uz značajno poboljšanje indikatora interne i eksterne stabilnosti.

Podsećaju da je rast BDP-a lani bio 2,8 odsto, znatno iznad njihovih inicijalnih projekcija od oko 1,5 osto, da je stopa zaposlenosti porasla u lanjska prva tri kvartala na 45,2 odsto, i da su dobri izvozni rezultati uticali na smanjenje trgovinskog deficita, koji se procenjuje na oko 10,7 odsto BDP-a.

Niži deficit je, kako se dodaje, doveo do stabilizacije javnog duga, koji se procenjuje na ispod 74 odsto BDP-a u odnosu na 74,7 odsto BDP-a u 2015. godini. "Predviđamo da će se ta pozitivna kretanja nastaviti u 2017, pri čemu će trend rasta uglavnom biti podržan rastom domaće tražnje, dok bi učinak neto izvoza mogao da bude neutralniji", poručuju iz te finansijske grupacije, uz procenu da će rast BDP-a u ovoj godini iznositi 3,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana