Tekst objavljen: 16.03.2017 14:47        


Nemačka energetska kompanija E.ON planira da dodatno prodaje imovinu i smanjuje broj radnika kako bi srezala dug, nakon što je otpis Unipera iz bilansa doveo do gubitka u prošloj godini od 16 milijardi evra što prevazilazi tržišnu vrednost kompanije.

E.ON s rekordnim gubitkom u 2016, dividenda 0,21 EUR

Odluka E.ON-a, sprovedena prošle godine, da izdvoji segment konvencionalne proizvodnje struje i trgovanje u zasebnu kompaniju Uniper, tržište nije prihvatilo kao plan rivalske kompanije RWE da putem IPO-a odvoji zdravi deo poslovanja: obnovljive izvore energije, mrežu i maloprodaju.

E.ON je saopštio da planira da smanji dug na oko 20 milijardi evra, posmatrano na srednji rok, sa 26,3 milijarde evra duga registrovanog na kraju 2016, kroz smanjenje vlasničke pozicije u Uniperu i prebacivanjem udela u toku Nord Strem 1 u penzioni fond. E.ON planira da smanji godišnje troškove za oko 400 miliona evra do 2018. godine, što podrazumeva i otpuštanje 1.300 zaposlenih odnosno oko tri odsto od ukupnog broja radnika.

Uprava je predložila dividendu od 0,21 evro po akciji (dividendni prinos od 3,1 odsto), što je u skladu sa očekivanjima investitora, sa ciljem da se sledeće godine dividenda poveća na 0,30 evra po akciji.

Za tekuću godinu E.ON planira poslovnu dobit u rasponu 2,8-3,1 milijardu evra i prilagođenu neto dobit u rasponu 1,2-1,45 milijarde evra. Akcije E.ON-a na jučerašnjem trgovanju pale su 3,5 odsto, spustivši se na 6,77 evra što predstavlja njihov najniži nivo u poslednjih sedam meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana