Tekst objavljen: 20.01.2017 12:12        


Evropska centralna banka (ECB), kako je bilo i očekivano, zadržala je aktuelnu labavu monetarnu politiku nepromenjenom, saopštila je ova finansijska institucija u četvrtak, dok je njen čelnik Mario Dragi odgovorio kritičarima da budu strpljivi i sačekaju da se ustali oporavak ekonomije evrozone. 

ECB zadržao stimulanse, traži strpeljenje od Berlina

Oporavak evrozone je u interesu svih, uključujući Nemačku. Nemačke štediše nemaju samo korist kao deponenti već i kao zajmoprimci, preduzetnici, radnici, kao i drugi građani evrozone. Treba samo biti strpljiv, pa kada oporavak evrozone bude stabilan, realne kamate će porasti", rekao je Dragi odgovarajući na kritike za njegov program monetarnih stimulansa, koje posebno dolaze iz Berlina.

Dragi je opisao trenutni oporavak ovog ekonomskog bloka "prigušenim usled sporijih strukturnih reformi" i instistirao na potrebi za "značajnim nivoom" monetarnih stimulansa. ECB je prošlog meseca doneo odluku da od aprila smanji obim programa kvantitativnog popuštanja, ali je sprovođenje ovog plana produžio do kraja godine.

Ova odluka nije naišla na preveliko odobravanje Berlina koji u septembru očekuje izbore, s obzirom na to da ovakva politika faktički kažnjava nemačke štediše, dok s druge strane smanjuje pritisak na problematične zemlje evrozone u pogledu sprovođenja neophodnih reformi. sredstava za ovakvu transakciju i najjasniji“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana