Tekst objavljen: 20.03.2017 13:51        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast i sedmu nedelju zaredom, stigavši do najviših nivoa još od jula 2011. godine. Indeks Belex15 porastao je 0,6 odsto na 744,3 poena, a od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nosi pozitivan prinos od 3,8 odsto. Ukupan promet u trgovanju protekle sedmice iznosio je nevelikih 699,4 miliona dinara (5,6 miliona evra). 

Belex na najvišem nivou od leta 2011. godine

U fokusu investitora protekle sedmice bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je zabeležio rast vrednosti od 9,2 odsto na 1.377 dinara, uz promet od 20,7 miliona dinara. Najveći podsticaj rastu akcija Aerodroma dala je objavljena lista potencijalnih koncesionara za ovu kompaniju koja je sačinjena od velikog broja renomiranih inostranih imena.

Premda još uvek nisu poznate sve posledice po manjinske akcionare koje bi mogla proizvesti koncesija, portfeljni investitori su veliko interesovanje koncesionara preveli u potvrdu o potcenjenosti ove kompanije. Na kraju nedelje akcije Aerodroma su stizale i do nivoa od 1.400 dinara, dok je tržišna vrednost kompanije dostigla nivo od oko 380 miliona evra. Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je u nedelji 2,1 odsto na 740 dinara, dok se sredinom sedmice spuštala i do nivoa od 721 dinar. Glavni razlog pada ove najlikvidnije hartije domaćeg tržišta bila su dešavanja na tržištu sirove nafte koja se spustila na najniži nivo u protekla tri meseca. Ukupan promet u trgovanju NIS-ovim akcijama dostigao je 17,9 miliona dinara.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL), nakon nekoliko vezanih sedmica rasta, protekle nedelje je blago oscilirao oko nivoa od 1.450 dinara uz promet od 12,1 milion. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), blago je ojačala na 1.761 dinar uz promet od 7,4 miliona dinara, dok je među prometnijim papirima bio i vranjski Alfa plam (ALFA) koji je pao 1,4 odsto na 35.001 dinar uz trgovanje vredno 6,8 miliona dinara. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), zabeležio je promet od 4,1 milion dinara, a najveći deo realizacije ostvaren je na nivou od 13.900 dinara što je nadomak višegodišnjeg maksimuma u trgovanju ovom hartijom.

Valjonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) dodala je na vrednosti 2,5 procenata uz neveliko trgovanje od 2,5 miliona dinara. Akcije ove kompanije, odlukom Beogradske berze, uvrštene su u indeksnu korpu Belex15, što je prvo proširenje ovog indeksa još od septembra 2013. godine. Nakon ove revizije, koja stupa na snagu 31. marta po okončanju trgovanja, reperna indeksna korpa Beogradske berze imaće 11 članova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana