Tekst objavljen: 08.11.2016 15:30        


BEOGRAD, 8. novembra (Tanjug) - Srbija ostvaruje suficit u drvnoj industriji od skoro 200 miliona dolara godišnje, što je siguran pokazatelj da je drvo značajan proizvod srpske privrede i da predstavlja veliki potencijal domaće ekonomije, izjavio je danas direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap na otvaranju konferencije "Mašine i oprema za drvnu i drvoprerađivačku industriju u Srbiji". 

Suficit u drvnoj industriji skoro 200 miliona dolara

Završeni su sastanci nemačkih i sprskih privrednika u okviru te konferencije, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija).

O stanju drvoindustrijskog sektora u Srbiji govorio je profesor Šumarskog fakulteta u Beogadu Branko Glavonjić osvrnuvši se na izradu nove nacionalne strategije razvoja drvne industrije Srbije.
"Nastojimo da Srbija postane prepoznatljiva po proizvodima od drveta sa visokom dodatom vrednošću", kazao je Glavonjić.

Kako kaže, uz bolju organizaciju samog sektora i tehnološku modernizaciju preduzeća, u narednih pet godina očekuje se snažnija podrška vlade i ekspaniziju razvoja, kao i da 2022. dočekamo sa izvozom vrednim 700 miliona dolara.

Podsetio je da je u drvoindistrijskom sektoru trenutno zaposleno 23.000 radnika, što je manje nego pre 20 godina kada je taj sektor zapošljavao 37.000 radnika, kao i da proizvodnju nameštaja i drvne industrije kod nas čine čak 95 odsto mikro i makro preduzeća, a srednja samo pet odsto.

Konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke Ulrih Vild ocenio je da je ta konferencija vrlo uspešna, s obzirom na ograničenu drvnu industriju u Srbiji.

"Priprema ovakvog projekta traje dugo, kao i naša saradnja sa Nemačko-srpskom privrednom komorom. Izuzetno smo zadovoljni što je publika pokazala veliko interesovanje i što su prisutne nemačke kompanije sa svojim novim tehnologijama uspele da iniciraju potencijalnu saradnju sa srpskim preduzećima", kazao je Vild.

Veliki doprinos konferenciji dali su predstavnici 10 nemačkih kompanija koji su predstavili svoj proizvodni program mašina i opreme za drvnu industriju u Srbiji, a po završetku konferencije vođeni su B2B (biznis tu biznis) razgovori sa srpskim kompanijama i državnim institucijama u cilju upoznavanja srpskog tržišta, ostvarivanja saradnje i razmene iskustava i know how.

Predstavnik Nemačko-srpske privredne komore Stevan Đurić je izjavio da je iz perspektive AHK Srbije veliko zadovoljstvo što je 10 ponuđača mašina i oprema za drvnu i drvoprerađivačku industriju iz Nemačke pokazalo interesovanje za taj projekat.

"Ova oblast je jedna od četiri strateška sektora Srbije, pa je samim tim i interesovanje dve strane, nemačkih ponuđača i srpskih preduzeća obostrano", kazao je Đurić.
Konferencija "Mašine i oprema za drvnu i drvoprerađivačku industriju u Srbiji" organizovala je AHK Srbija, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke.

Nemačko-srpska privredna komora dugi niz godina organizuje konferencije uz učešće delegacija nemačkih preduzeća iz različitih oblasti.

Cilj ovih konferencija je da srpska preduzeća i institucije dobiju informacije o najnovijim tehnologijama od stručnjaka i preduzeća iz Nemačke, dok o stanju na našem tržištu govore renomirani stručnjaci iz Srbije. Takođe, cilj je ostvarivanje saradnje nemačkih privrednika sa potencijalnim poslovnim partnerima u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana